WebDesign: WordPress C.M.S.

Wat is WordPress? WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je heel gemakkelijk een website kunt maken én onderhouden. WordPress begon ooit als simpel CMS om een weblog mee te maken. Inmiddels is WordPress veel meer dan alleen een blogging-platform en wordt het door steeds meer grote merken en bedrijven gebruikt om een website te bouwen. Maar, de vraag: “Wat is WordPress?” is niet te beantwoorden in een paar regels…
Wat is WordPress dan wel?

In één zin: WordPress is een systeem om je website, blog of zelfs webshop mee te beheren zonder dat je HTML of PHP hoeft te kennen.

WordPress wordt veel gebruikt, steeds meer. Op dit moment is het zelfs zo dat 80% van de websites die in de VS gelanceerd worden én een CMS gebruiken op WordPress draaien.

WordPress is open source; en je mag zo veel aanpassen als je wilt.
Wat is een Content Management Systeem (CMS)?

Iedere website is opgebouwd uit zogeheten HTML-code. Een Content Management Systeem (CMS) biedt gebruikers de mogelijkheid om een website te onderhouden en aan te passen zonder kennis van deze code nodig te hebben. Het systeem schrijft dus de code voor je en jij kunt je richten op content. Dit scheelt jou veel tijd en moeite, erg handig dus!
WordPress vs. andere CMS systemen

WordPress is natuurlijk niet het enige CMS (Content Management System) maar wel 1 van de de grootste. WordPress is open-source en wordt dagelijks door-ontwikkeld door mensen over de hele wereld. Er worden plugins gemaakt die gratis op de markt komen, net als themes. WordPress groeit de afgelopen jaren erg hard, de concurrentie daalt. Van WordPress zul je de komende tijd steeds meer horen!

Hoe werkt WordPress?

Wil je direct aan de slag met WordPress en leren hoe je WordPress installeert om vervolgens een eigen website te bouwen? Lees daarover meer in ons Beginners-onderdeel. Daarnaast is het erg leerzaam om door de artikelen op WPLounge.nl te bladeren. Met meer dan 75 artikelen over WordPress is WPLounge.nl de grootste Nederlandse WordPress website.
WordPress en MySQL

WordPress maakt gebruik van een MySQL database. Een MySQL database is een soort stelling kast waar je verschillende vakken in hebt (tabellen). In deze tabellen kun je dingen plaatsen, zoals pagina’s. Wanneer jij een pagina, bericht, categorie, tag of iets anders toevoegt in WordPress wordt het in een tabel opgeslagen. Op je website – aan de voorkant – wordt het vervolgens opgehaald uit de database en op je website weergegeven. Een erg handig systeem wat je ook erg veel ruimte bespaart, de kracht van WordPress!